top of page

Esimene nädal

Tervist!

Esmaspäev(21.08)

Esimene päev keelelaagris. Hommik algas ühise hommikusöögiga Freibergi ülikooli ühes ruumis koos hostvanematega. Sellel päeval tegime pigem rohkem tutvumismänge ja õppisime erinevaid tervitusi. Meie rühmas on neli USAst, kaks Lõuna-Koreast, üks Venemaalt ja meiega liitub reedel ka türklane. Naljakas on see, et kõik on alati nii imestunud kui kuulevad, et räägin vene keelt. Isegi venelane oli üllatunud(nüüd uuel nädalal ta kasutab seda juba ära ja laseb mul osasid asju enda eest inglise keelde teistele tõlkida. Ise imestan et temast üldse aru saan) Pärast käisin kahe USA tüdruku ja nende hostõdedega linna peal ringi, kuna siin linnas midagi väga pole siis sõime jäätist ja olime niisama vanalinnas.

Teisipäev(22.08)

Teisel päeval tegime juba rohkem, palju rohkem. Õppisime erinevaid küsimusi, lausete moodustamist, hobbisid, asesõnasid, tegusõnasid, numbreid. Päev algab kell 8 ja lõppeb umbes 15-16 aeg. 2h saksa keelt, 2h saksa koolidest, perest, kultuurist jne, 2h saksa keelt ja pausid vahepeal. Söömas käime ülikooli sööklas pärast saksa ja kultuuri tunde. Ülikooli hooned on kõik graffitiga üle tehtud, aga need pole halvad joonistused vaid reaalselt kunst. Väga väga lahedad pildid. Pärast tunde rääkisime natuke kooli ees ja läksime iga roju oma koju. Kodus mängisin ja õppisin pere lastega.

Kolmapäev(23.08)

Kolmapäeval rääkisime artiklitest, kuudest, aastaaegadest, nädalapäevadest, mitmuse moodustamisest. Artiklite kohta nii palju, et lootsin mingisugust reeglit der, die, das kohta aga noo seda pole. Kõik sõnad tuleb lihtsalt oma artiklitega meelde jätta. Pidime teist korda ka joonistama koomiksi ja pärast teistele saksa keeles rääkima mis seal peal toimub. Raske on kui ei tea piisavalt sõnu aga peab hakkama saama. Rääkisime ka saksamaa koolisüsteemist millel on Eesti kooliga palju ühist aga samas palju erinevusi.

Pärast kooli käisime vanalinnas purskkaevu juures jäätist söömas ja rääkimas. Hostõed tulid ka kõikidel Usakatel. Täiega tore on see, et meil juba on tekkinud oma naljad nii lühikese ajaga.

Neljapäev(24.08)

Kuna reedel saabub meie keelegruppi uus õpilane Türgist, siis võtsime täna keele tundides rahulikult. Õppisime erinevaid toite ja jooke. Läksime siis poodi kus õpetaja rääkis meile saksa keeles, mis vaja üles leida ja pidime need tema kätte tooma. Juhiseid poodi pidime küsima kohaliku käest. Pärast seda pidime tüdrukutega minema linna peale valimiste plakateid pildistama, et nendest pärast rääkida. Kuna meil oli rohkem aega kui vaja, siis vaatasime ringi turul. Leidsime sealt suure auto kus kana müüdi. Ostsime endale kolme peale suure kana😂 Väga hästi maitses.

Orientatsiooni tunni ajal oli meil mööda Freibergi vanalinna nö "ralli". Pidime leidma, pildistama, küsima erinevaid asju ja siis tagasi klassiruumi jõudma. Meie tiim jõudis tagasi küll esimesena aga kaotasime punkte mõne vastuse pealt ja sealt kadus ka meie võit.

Reede(25.08)

Uue õpilase saabumine tähendas terve nädala õpitu kordamist. Mulle see sobis sest saime kinnitada veel oma teadmisi. Orientatsiooni tunni teema oli seekord kommunikatsioon. Teise saksa keele tunni ajal pidime kohalikele esitama 11 küsimust saksa keeles muidugi ja pärast toimus ootamatu tunnikontroll. Mul läks väga hästi 😁 Kõige rohkem sai punkte kokku 4, mina sain 3,5.

Pärast tunde läksin usakatega kirbukaid otsima mille asukoha mulle hostema kätte näidanud oli. Esimene oli juba kinni, sest täna oli see lahti 9.00-12.00, aga seal olid ainult laste riided ja mänguasjad. Teises poes oli isegi asju, mitte tohutult aga sealt sain endale kaks jakki ja seljakoti. Üks kutt USAst on ka kirbukate fänn ja kui ta kuulis, et leidsime ühe siis ta tahtis kohe ukse taha joosta.😂 But since siin pannakse kõik kell 16.00 kinni siis...

Kella 19.00st läksin kõige noorema perepoja lasteaia grillõhtule. Toimus see metsas järve ääres, seal oli suur mängu plats ja palju laudu ning grill. Inimesi oli väga palju, terved perekonnad olid kohal. Naljakas minu meelest oli see, et lasteaia peol või kuidas seda nimetada jõid vanemad õlut😂 Siin käib õlu ees ja taga, samamoodi saiaga. Sain ka teada, et siin Freibergis elab naine kes on Tallinnast pärit. Kuna ta oli abiellunud sakslasega siis nüüd elab kaks aastat juba siin.

Koju jõudes astusid alumise korruse naabrid uksest veiniga sisse. Mind kutsuti ka lauda, aga olin nii väsinud, et ei oleks laua ääres elus välja näinud. Seekord tuli ei öelda. Mis seal ikka.

Laupäev(26.08)

Laupäev algas hommikusöögiga ja pärast seda kell 10 alustasin nelja teise võpiga sõitu Saksamaa loodusesse. Minu enda laagripere kaasa ei tulnud aga sain minna venelase vanematega. Sõit sinna kestis ~1h läbi külade ja kiirteede. Vahepeal jäi pilk seisma ka auto kiirusel, kiirteel jäi see enam-vähem 150km/h kanti ja ka kitsastel auklikel teedel lasti 80-100ga, eestlane ei sõidaks sellistel teedel rohkem kui 40ga😂. Koha enda nime ei mäleta aga see oli tõesti ilus ja väääga lahe koht. Pärast mägesid tuli selline väikeste koobaste ja suurte kividega mets. Kõik oli nii roheline ja vahepeal meenutas vihmametsa.

Alguses sadas küll vihma aga mingi hetk tuli päike välja ja kõrgel oli väga niiske ning palav. Mingi hetk mina, ja kaks usakat jõusidme grupist nii ette, et kui me linna tagasi jõudsime ütlesid ülejäänud et nad jõuavad alles poole tunni pärast kohale. Läksime ja sõime kananuggetid😁.

Kell 18 jõudsin tagasi koju ja siis sõime perega õhtusöögiks isekorjatud seentest tehtud paja moodi asjandust, kartulit, salatit. Ei pidanudki saia sööma.

Pärast tegime filmiõhtu, kus vaatasime prantsuse filmi, millele olid muidugi saksa keeles peale loetud. Subtiitrid olid ka ainult saksa keeles, pluss tekst ja subtiitrid olid pooltes lausetes hoopis erinevad.

Pühapäev(27.08)

Hommikul läksin peale hommikusööki ujuma. Siin lähedal on üks ujula, mullivannid ja toru, välibasseinid. Kasutasin võimalust kui pere kirikus oli. Liitusin nendega kell 12 kui kirikust liiguti edasi nö kiriku peole kus oli tegevusi lastele ja söök. Mina läksin sinna peamiselt söögi pärast😂. Seal sai küpsetada ka pulga otsas saia, proovisin siis taigna pulga otsas mässida. Ütleme siis nii et ise tehtud hästi tehtud. Olin seal kokku 2,5h ja siis läksin hostõega ratsutama. Seekord olin mina vaataja sest kolme hobust jagati kuue tüdruku vahel. Võtsin ise samal ajal päikest, hostema pärast ütles et põsed punased. Pärast kahe tunnist ratsatrenni tulime 20minutiks koju, et süüa ja edasi Dresdenisse minna. Seal näitas meile linna perelaste ristiisa. Väga lahedad majad olid, eriti meeldis mulle hipsterite linnaosa.

Järgmise lugemiseni!


bottom of page